Ubój na użytek własny - powiadomienia

Wielkość tekstu

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej informuje  o wymogach weterynaryjnych, które muszą być spełnione przy ubojach na użytek
własny:

Ubojowi na terenie gospodarstwa można poddać: cielęta do 12 m-ca życia, świnie, owce, kozy, drób, zającowate oraz zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych.
Zwierzęta takie muszą: być zdrowe oraz nie pochodzić z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom (zwalczanie chorób zakaźnych, ustawa o ochronie zwierząt).
Właściciel zwierzęcia ma obowiązek zgłosić zamiar uboju (nie dotyczy drobiu i zajęczaków) na co najmniej 48 godz. przed planowanym ubojem do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Limanowej

a) w przypadku cieląt, owiec, kóz w formie pisemnej (powiadomienie 1)

b) w przypadku świń oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych – w formie pisemnej (powiadomienie 2)


Mięso z uboju na użytek własny może być wykorzystane tylko i wyłącznie we własnym  gospodarstwie domowym!

 

KARY:

Za wprowadzenie na rynek mięsa pochodzącego z produkcji mięsa na użytek własny grozi kara pieniężna w wysokości od 1000 – 5000 zł.

Za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny, w tym nie zgłoszenie powiatowemu lekarzowi weterynarii uboju zwierząt z co najmniej 48 godzinnym wyprzedzeniem grozi kara w wysokości od 100 - 2000 zł. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny z dnia 21 października 2010r. (Dz. U. 2022, poz. 1896).

 

plik do pobrania Ubój na użytek własny - bydło owce- powiadomienie 1: ubojUW_bydlo_owce_pow01.pdf

 

plik do pobrania Ubój na użytek własny świnie - powiadomienie 2: ubojUW_swinie_pow02.pdf